Friday, September 16, 2011

Messner couloir

In maart ben ik met Bernd in Chamonix geweest om wat kortere ijsroutes te klimmen. We hadden 2 of 3 dagen tijd. De eerste dag gingen we 's ochtends met de Montet baan vanuit Argentiere omhoog richting Petite Aiguille Verte om vervolgens met de skis af te dalen richting Argentiere hut.
Tijdens die afdaling heb je aan de rechter kant korte ijs- en mixedroutes in verschillende moeilijkheidsgraden. Wij hebben Claire Chazal geklommen, dat is een route tot maximaal WI4, maar dat lastigere stuk hebben we eigenlijk helemaal niet kunnen klimmen omdat het te droog was (geen ijs).
de volgende dag hebben we achter in het dal op de Domino het Messner couloir geklommen. het couloir is redelijk constant rond de 60 graden. het ijs was erg hard en zo moesten we best wel werken om boven te komen. Het meest vermoeiende deel van de route was trouwens niet zo zeer de route zelf maar de aanloop. een paar dagen ervoor had het flink gesneeuwd en daar achter in het dal was het koud gebleven en de verse sneeuw was eigenlijk niet echt gaan inzakken. zo hebben wij voor de aanloop naar het couloir echt ons best moeten doen.
op de derde dag hadden we de Noordwand van de Courtes op ons lijstje staan. Maar bij de instap merkte ik dat ik toch te moe was naar het klimmen van de dagen ervoor. en bij een route van 800m ijs is dat eigenlijk niet zo handig, dan maar terug.
al met al wel weer een paar mooie dagen buiten, en volgende keer dan maar direct naar de Courtes en het liefst natuurlijk de Droites.

hier boven een overzicht van de routes aan de point Farrar (rechts Claire Chazal)

wat hoger in de Claire Chazal

Messner couloir

hard pikkelen in het waterijs van de Messner

No comments:

Post a Comment